Τρίτη 12 Απριλίου 2011

΄Αγιος Σπυρίδων


Στην είσοδο του λιμανιού πάνω σε μια βραχονησίδα βρίσκεται ο ΄Αγιος προστάτης του νησιού μας, ο ΄Αγιος Σπυρίδωνας. 
Ο ΄Αγιος είναι η κεντρική εκκλησία του νησιού. Η οικοδόμησή της τελείωσε το 1858 από τους πρώτους κατοίκους του νησιού που ήρθαν από την Μάνη. Σε μια επιγραφή διαβάζουμε « κτήτορες Πασχάλης Γερακάρης και Φλωρούσα Δραγονίτσα σύζυγός του». Αρχικά η θέση που είχε διαλεχτεί για την εκκλησία ήταν άλλη. ΄Όμως ο ίδιος ο ΄Αγιος Σπυρίδωνας εμφανίστηκε στον κτήτορα και του υπέδειξε το σημείο καθώς και το όνομα της εκκλησίας. Ο ΄Αγιος μοιάζει με γλαροπούλι που ξεκουράζεται ανάμεσα στους σπάνιους κέδρους και το γραφικό γεφυράκι. Το γεφυράκι χτίστηκε περίπου το 1954-1955. ΄Όταν δεν υπήρχε το γεφύρι οι χωριανοί πατούσαν πάνω στα βράχια για να πάνε στην εκκλησία. Θυμούνται ακόμα τις νύφες που τις πήγαιναν αγκαλιά στην εκκλησία για να μην βραχούν. Το εσωτερικό του ναού είναι απλό. Το μοναδικό του στολίδι είναι το ιερό τέμπλο. Είναι φτιαγμένο από πέτρα Μάλτας και το σκάλισμά του είναι πολύ όμορφο. Επίσης έχει παλιές αγιογραφημένες εικόνες. Κάθε Ιούλιο  η εκκλησία γιορτάζει με λαμπρότητα τα εγκαίνιά της.
Επί μέρους στοιχεία
Οι κτήτορες ανήκαν στην οικογένεια των Γρηγοράκηδων από την Μάνη. Για ένα διάστημα θεωρούσαν την εκκλησία ιδιωτική και δεν άφηναν τους χωριανούς να εκκλησιάζονται. Ο Δεσπότης τότε αναγκάστηκε να κλείσει την εκκλησία μέχρι να μετανοήσουν. Άλλοι λένε ότι έπεσε ένας κεραυνός πίσω από την εκκλησία και κάποιο παιδάκι είδε σε όνειρο τον Άγιο και του είπε να πει στους ιδιοκτήτες της εκκλησίας ότι εάν δεν ανοίξουν την εκκλησία ο επόμενος κεραυνός θα πέσει πάνω στην εκκλησία. Αυτοί φοβήθηκαν και την άνοιξαν. Αρχικά το σημείο που είχε διαλέξει ο κτήτωρ ήταν στην γωνία προς το Κοντογώνι. Εμφανίστηκε ο ίδιος ο ΄Αγιος  Σπυρίδωνας και του είπε να την φτιάξει στο νησάκι και να την βγάλει στο όνομά του. Αφού εξαφανίστηκε ο γέροντας, ο κτήτωρ πίστεψε ότι ήταν θαύμα και υπάκουσε.
Θαύματα
΄Ενας άνθρωπος από τα Βιγκλάφια έφερε στον ΄Αγιο Σπυρίδωνα ένα μοσχάρι, επειδή ο ΄Αγιος έκανε καλά την κόρη του που είχε καρκίνο στο πόδι. ( Θεόδωρος Κοντάκος ).
΄Ένα άλλο θαύμα σε έναν άνθρωπο από τους Αγίους Αναργύρους, (Χάλιας), τον χτύπησε κεραυνός και για λίγο τυφλώθηκε από την λάμψη. Μόλις άνοιξε τα μάτια του είδε τον τρούλο του Αγίου έταξε να φτάσει στην εκκλησία ξυπόλητος για να ευχαριστήσει τον ΄Αγιο.