Τρίτη 12 Απριλίου 2011

΄Αγιος Ιωάννης


Πέρα από το μεγάλο τηγάνι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Είναι ακριβώς έξω από το κοιμητήρι του νησιού. ΄Όπως μας διηγούνται οι παλιοί χωριανοί μας, αρχικά υπήρχε ένα μικρό ξύλινο εκκλησάκι πάνω στο ύψωμα που είναι κοντά στην σημερινή εκκλησία. Τα ξύλα είχαν βρεθεί σε ένα ναυάγιο. Κάποτε λόγω κακοκαιρίας το εκκλησάκι γκρέμισε. ΄Ετσι οι μεγαλοτηγανιώτες αποφάσισαν να φτιάξουν ένα πέτρινο λίγο πιο κάτω από το ύψωμα. Περίπου το 1950. Αργότερα αποφάσισαν να το μεγαλώσουν περίπου το 1970. Πρωτεργάτης ήταν ο Γεώργιος Αρώνης. Λειτουργεί συχνά καθώς είναι δίπλα στο χωριό. Επίσης γίνονται και πολλές εξόδιες ακολουθίες καθώς βρίσκεται δίπλα στο κοιμητήρι.
Επί μέρους στοιχεία
Τα ξύλα του ναυαγίου τα βρήκε ο Βασίλης Αρώνης και έφτιαξε το ξύλινο εκκλησάκι. Για το πέτρινο εκκλησάκι ο ίδιος έβαλε πολλά χρήματα καθώς και ο Σταύρος Αρώνης. Τα οικόπεδα ανήκαν στις οικογένειες Καψαλαίων και Λιαραίων. Οι Μεγαλοτηγανιώτες έφτιαξαν την εκκλησία για να λειτουργούνται επειδή οι ιδιοκτήτες του Αγίου Σπυρίδωνα δεν τους άφηναν ή τους ζητούσαν χρήματα.
Θαύμα
Μια φορά στην γιορτή του Αι Γιάννη ο παπα Κούλης εξηγούσε στον κόσμο ότι αυτήν την ημέρα ήταν αυστηρή νηστεία και έπρεπε όλοι να φάνε νηστίσιμα. Ο κόσμος σκεφτόταν ότι θα φάνε ότι είχαν καθώς υπήρχε μεγάλη πείνα. ΄Οταν τέλειωσε η λειτουργία έκπληκτοι οι χωριανοί είδαν κάτω στην θάλασσα κοπάδια από θράψαλα (καλαμάρια). ΄Ετσι εκείνη την ημέρα έφαγαν όλοι νηστίσιμα και τήρησαν την νηστεία του Αγίου.